De twee zussen herontdekten een paar jaar geleden deze liefde voor het wol spinnen en hebben het fanatiek omarmd. Inmiddels zijn ze actief op diverse markten en ook aanwezig met een presentatie tijdens de Hand Hobby Creadagen.

 

Antoinette: 'We kopen de vachten van schapenhouders in Stad en ommeland, met af en toe een uitstapje naar een bevriende boer in Duitsland, zodat we goed weten waar de vachten vandaan komen en dat de schapen goed behandeld worden. Vervolgens verwerken we de wol van start tot finish. We wassen, kaarden, verven en spinnen alles handmatig. Dat is tijdrovend maar geeft ons veel voldoening.'

 

 

 

Wil je ook kennismaken met het wol spinnen, neem dan een kijkje bij de demonstratie van de dames E. en A. en word ook verliefd op deze hobby!

De demonstratie wordt beide dagen doorlopend gegeven tijdens de Hand Hobby Creadagen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook allerlei mooie artikelen die gemaakt zijn van de gesponnen wol te koop.

 

 

Schapen worden meestal één keer per jaar geschoren, in het voorjaar. Er zijn diverse soorten schapen die ieder hun eigen wol produceren. Ruwe vachten met lange, stugge haren zijn meer geschikt om te tapijten te vilten. Zachtere en soepele vachten worden gebruikt om mee te spinnen.

 

Eén volwassen schaap levert zo'n 3.5 tot 4 kilo geschoren wol per jaar op. Van een schapenvacht valt 40% aan vuil en wolvet (lanoline) af. Ongeveer tweederde van de vacht blijft over over na het spinnen, wassen en verwerken. 
Wol wordt meestal vuil gesponnen, dat is de beste manier. Door het natuurlijke vet in de wol (lanoline) is de vacht zacht en gemakkelijk om te verwerken en te spinnen.